Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-07@20:42:03 GMT

کتاب باز؛ روایت‌هایی از زندگی

تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۷۵۳۹۵

کتاب باز؛ روایت‌هایی از زندگی

گفتگو‌های ساده برنامه کتاب باز پای کتاب را به صفحه تلوزیون خانه‌ی بسیاری از افراد باز می‌کند و باعث می‌شود مردم هم خاطراتشان را از اولین کتاب‌هایی که خوانده‌اند مرور کنند و درباره کتاب با یکدیگر صحبت کنند. سخن گفتن از کتاب آرام آرام آن را به دستان ما نیز خواهد آورد.

گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو- حانیه دی‌جور؛ کتاب باز چهار سال پیش در شبکه‌ای که شعارش نشاط و سرگرمی است، متولد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
این برنامه که به کارگردانی محمدرضا رضائیان روی آنتن می‌رود قصد دارد فرهنگ مطالعه را از آنتن تلوزیون دوباره به خانه‌ها ببرد. برنامه‌ای که فصل پنجم آن، پخته‌تر و بالغ‌تر از قبل، از شهریور ۹۹ تولید و پخش می‌شود.
با وجود ظهور شبکه‌های اینترنتی و پیام‌رسان‌های جدید، تلوزیون هنوز هم به دلیل دسترسی همگانی تاثیر زیادی در فرهنگ عامه  دارد. در میان مسابقه‌های زرد و تکراری و هزاران برنامه تبلیغاتی و همچنین سریال‌های بی سر و ته، شبکه نسیم ساعت ۷ هر شب برنامه‌ای چهل دقیقه‌ای، اما بسیار ارزشمند به نام کتاب باز را پخش می‌کند. برنامه‌ای که تنها پرچم‌دار کتاب و کتاب‌خوانی با قالبی جذاب و اثرگذار در رسانه ملی ماست.   کتاب باز کتاب‌ها را به دستمان می‌دهد سناریو کتاب باز به گونه‌ای چیده شده که آگاهی و سرگرمی در کنار هم گنجانده شوند. سروش صحت، مجری بسیار گرم این برنامه می‌گوید: «ما دوست داریم مردم بیشتر کتاب بخوانند! آرزوی ما این است که مردم با هم بیشتر حرف بزنند و با هم کتاب بخوانند. بسیاری از اختلافات و مشکلات به این دلیل است که مردم با یکدیگر صحبت و تبادل نظر ندارند. من شما را قضاوتی می‌کنم و بر همان اساس رای می‌دهم و تصمیم‌گیری می‌کنم آن هم بدون این که شما را بشناسم و حرف‌های‌تان را بشنونم. بدون این که از ذهن، درونیات و اندیشه شما مطلع باشم. آدم‌ها اگر با هم حرف بزنند افکارشان به هم نزدیک می‌شود، مشکلات‌شان را در کنار یکدیگر حل خواهند کرد و دوستی‌های‌شان بیشتر می‌شود. جهان، جامعه، خانواده‌ها و دوستی‌ها به حرف زدن آدم‌ها نیاز دارد.»
بخش عمده‌ای از برنامه کتاب باز به گفتگو با چهره‌ای محبوب برای مردم اختصاص یافته است. این گپ‌وگفت‌ها بیشتر با نویسندگان، بازیگران و کارگردانان و به طور کل با افرادی که قلب زندگی‌شان با فرهنگ و آگاهی پیوند خورده، انجام می‌شود. یکی از نکات مهم این گفتگو‌ها این است که مردم را با بعد جدیدی از چهره‌های معروف آشنا می‌کند. بعدی از شخصیت آنان که کمتر راجع به آن صحبتی داشته‌اند؛ نحوه‌ی خودشناسی، رشد و بالندگی.  
در این قسمت برنامه ما زندگی‌هایی را می‌بینیم که کتاب در آن نقشی اساسی داشته و آدم‌ها از زندگی کردنشان با کتاب‌ها سخن می‌گویند. از سختی‌هایی که در مسیر موفق شدن کشیده‌اند و خدمتی که کتاب به آن‌ها کرده است. ما از کتاب‌ها دورشده‌ایم و آن‌ها جایی در صحبت‌های روزمره‌مان ندارند. اما می‌توان گفت همین گفتگو‌های ساده برنامه کتاب باز پای کتاب را به صفحه تلوزیون خانه‌ی بسیاری از افراد باز می‌کند و باعث می‌شود مردم هم خاطراتشان را از اولین کتاب‌هایی که خوانده‌اند مرور کنند و درباره کتاب با یکدیگر صحبت کنند. سخن گفتن از کتاب آرام آرام آن را به دستان ما نیز خواهد آورد.   قسمت دیگری از برنامه به معرفی کتاب اختصاص می‌یابد. اما این نوع از معرفی کتاب را جای دیگری نمی‌توان پیدا کرد.
رویکرد کارشناسان معرفی کتاب در این برنامه مسئله محور است. به این معنا که مشکل و مسئله‌ای مطرح می‌شود، ابعاد آن توسط کارشناس کتاب (که در فصل پنجم این برنامه مجتبی شکوری و منصوره مصطفی‌زاده هستند) بسط داده می‌شود و سپس برای حل آن مسئله لیستی از کتاب‌های اثرگذار پیشنهاد می‌شود.
تمایز این نوع معرفی کتاب، با معرفی کتاب‌های روزمره این است که معمولا افراد کتابی را معرفی می‌کنند که برای خودشان تاثیر مثبتی داشته است، درحالی که ممکن است همان کتاب برای شما مناسب و مفید نباشد، اما در این برنامه کتاب‌ها به صورت منسجم برای مخاطبان خود معرفی می‌شوند.  
برای مثال در یکی از برنامه‌های اخیر کتاب‌باز مجتبی شکوری در باب سوگ و چیستی آن صحبت کرد. این موضوع مسئله روز جامعه ماست که اکنون بسیاری از خانواده‌ها به دلیل شیوع بیماری به آن دچار شده‌اند و بعد از صحبت درباره آن چندین کتاب برای چگونگی مواجهه با این مسئله پیشنهاد شد. این نوع معرفی کتاب و صحبت درباره کتاب‌ها به دلیل اینکه متناسب با شرایط روز و حال و هوایی است که اکثریت مردم به آن مبتلا هستند، می‌تواند تاثیر زیادی در اقبال مردم به کتاب داشته باشد.‌   وقتی کتاب‌باز غبار فراموشی را از تن ادبیات می‌گیرد
می‌توان گفت کتاب باز برنامه‌ای برای خاکروبی علایقی است که داریم، اما به دلیل روزمرگی آن‌ها را فراموش کرده‌ایم. مانند شعرخوانی، مطالعه متون کهن و حتی گپ‌و‌گفت با دوستانمان. کهن‌خوانی و خواندن تاریخ بیهقی و اشعار غنی از ویژگی‌های خوب این برنامه است. این برنامه خیلی از فراموش شده‌ها را یادآوری می‌کند. اهمیت دادن به حفظ و پاسداری زبان فارسی یکی از آن‌هاست. به این شکل که اگر میهمان برنامه از کلمه‌ای غیرفارسی استفاده کند، معادل فارسی آن برای بینندگان زیرنویس خواهد شد.
کار جالب دیگر این برنامه هدیه‌ای است که برای میهمانان درنظر گرفته است. هدیه‌ای ساده، اما ارزشمند از سردیس مشاهیر و بزرگان ایرانی. این کار باعث شده چهره‌های کهن و با ارزش کشورمان بار دیگر اسم و جایگاهشان در تلوزیون مرور شود.
المان‌های به کار برده شده در صحنه‌ی این برنامه نیز متفاوت است. تیم تولیدی این برنامه از المان‌های تاریخی و ایرانی فضایی بسیار دلنشین ساخته‌اند که به مخاطبان حس خوبی برای دنبال کردن برنامه می‌دهد.   مطالعه که فقط کتاب خواندن نیست!
محمدرضا رضائیان کارگردان برنامه قبل از شروع فصل ۴ کتاب باز گفت: «تأکید ما روی این است که مطالعه را فقط کتاب خواندن نمی‌دانیم. در واقع فرهنگ مطالعه در سینما، تئاتر، گفتگو و موسیقی نیز هست. روی این موضوعات در فصل جدید مانور بیشتری می‌دهیم و روی سایر حوزه‌ها تأکید خواهیم کرد و به‌جز مطالعه کتاب به این موضوعات نیز می‌پردازیم.»  
رضائیان درباره نقش کتاب در این میان گفته است: «وقتی ما می‌گوییم مطالعه کردن تنها کتاب خواندن نیست یعنی انسان‌ها از دریچه نگاه کردن به اطراف خود هم می‌توانند مطالعه کنند. شما وقتی یک فیلم را تماشا می‌کنید در حال مطالعه یک موضوع هستید پس لزوما برای مطالعه لازم نیست به یک کتاب مراجعه کنید. هر چند که یکی از مهم‌ترین منابع مطالعه کتاب است، اما قطعا راه‌های بسیار دیگری هم‌چون تماشای فیلم یا سفر کردن هم می‌توانند جنبه‌های مطالعاتی داشته باشند. هر چند که برخی سفر‌ها هم جنبه خوش‌گذرانی دارد و می‌تواند بستر‌های مطالعاتی را برای‌مان فراهم کند. غذایی که می‌خوریم به نوعی درک و دریافت از عطر و طعم آن غذا و این که از چه موادی تشکیل شده است، حکم نوعی مطالعه را برای‌مان دارد. نگاه کردن به یک عکس هم می‌تواند جنبه لذت بردن از تصویر را به همراه داشته باشد یا توامان زمینه‌های مطالعه درباره جزییات آن را هم فراهم کند و یا صرفا جنبه تحقیقاتی داشته باشد.»
کتاب باز خلا بسیار مهمی را در رسانه کشور ما پر کرده و به مردم نشان داده که کتاب خواندن صرفا کاری خسته کننده و حوصله سر بر نیست، کتاب‌خوان‌ها انسان‌هایی درونگرا و غیراجتماعی نیستند و صحبت کردن درباره کتاب‌ها و مطالعه هم می‌تواند سرگرم کننده و لذت‌بخش باشد. این برنامه کوتاه تلوزیونی به نوبه خود اکنون نقشی مهمی در ترویج فرهنگی ارزشمند به نام آگاهی و دانایی دارد. آن هم در شرایطی که آگاهی مردم یک جامعه می‌تواند مهم‌ترین عنصر برای حفظ امنیت و آرامش جامعه باشد. برنامه‌ای که یک تنه بار نبود سیاست‌های درست فرهنگی در ترویج مطالعه و خلا جدی برنامه‌های غنی و حرفه‌ای در رسانه ملی در حوزه فرهنگ و هنر را به دوش می‌کشد. و چه شایسته.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: کتاب باز سروش صحت شبکه نسیم کتاب مجتبی شکوری درباره کتاب برنامه کتاب کتاب خواندن معرفی کتاب برنامه ای کتاب باز کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۷۵۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احمدوند: در نمایشگاه کتاب برنامه‌های ویژه‌ای برای فلسطین تدارک دیدیم/ کلیه ناشران در فضای مسقف جانمایی شدند

به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز، نشست خبری سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران صبح امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه با حضور یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر ارشاد و رئیس نمایشگاه کتاب تهران و علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و قائم مقام نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شد.

یاسر احمدوند در شروع این نشست گفت: نمایشگاه امسال با شعار «بخوانیم و بسازیم» از چهارشنبه ۱۹ لغایت ۲۹ اردیبهشت ماه در مصلی برگزار می‌شود و بزرگترین اجتماع فرهنگی مردم ایران حول محور دانش و آگاهی با اهتمام دستگاه ها و نهادهای مختلفی در شهر تهران برگزار می شود.

وی با بیان اینکه ناشران در دو بخش مجازی و حضوری مشارکت دارند ادامه داد: نمایشگاه بعد از گذشت ۳۵ دوره به قوامی رسیده که جایگاه ویژه ای در تقویم خانواده های ایرانی به خود اختصاص داده است.

احمدوند گفت: تلاش شده بخش‌های مختلف نمایشگاه ارتقا پیدا کند و ضعف‌ها و کاستی‌ها جبران شود، برای نخستین بار، نقشه غرفه‌ها تا فردا در دسترس رسانه ها خواهد بود تا به اطلاع عموم برسد؛ این برای نخستین بار است که پیش از شروع نمایشگاه مردم از جانمایی غرفه‌ها مطلع می‌شوند. تلاش شد واگذاری غرفه‌ها به ناشران زودتر آغاز شود. از امروز همه ناشران می توانند مراجعه و غرفه های خود را دریافت می‌کنند.

رئیس نمایشگاه کتاب تهران به پیش بینی برنامه‌های فرهنگی در نمایشگاه اشاره کرد و گفت: برنامه‌های ویژه برای فلسطین در نمایشگاه تدارک دیده شده است، هم کار حجمی و نماد سازی برای پاسداشت و یادبود مردم غزه تدارک دیده شده و هم برنامه‌های مختلفی با این موضوع خواهیم داشت مانند تقدیر از نویسندگان و ناشران فعال در این حوزه.

وی ادامه داد: امسال تعداد قابل توجهی از ناشران علاوه بر بخش حضوری در بخش مجازی حاضر هستند، با همکاری با شرکت پست امیدواریم پاسخ دهی به درخواست ها با شرایط مطلوبی صورت گیرد، حضور کتابفروشان در بخش مجازی به صورت تکمیلی و قاعده مند امسال هم ادامه خواهد داشت.

احمدوند با اشاره به برنامه های بخش بین الملل نمایشگاه کتاب گفت: حدود ۶۰ ناشر خارجی امسال در نمایشگاه حاضر هستند و ۵۰ هزار عنوان کتاب خارجی را عرضه می کنند، از نظر حجم بار دریافتی بخش خارجی امسال افزایش داریم یعنی حدود ۷۰ تن حجم کتاب های خارجی پیش بینی می شود.

وی از برگزاری رویدادی با عنوان «نشر ایران» در روزهای ۲۴, ۲۵ ,۲۶ اردیبهشت در بخش خارجی نمایشگاه خبر داد و گفت: این رویداد بر اساس نیاز معرفی نشر ایران به ناشران خارجی طرح ریزی شده است. حدود ۲۰ مهمان از کشورهای منطقه حضور دارند و برنامه هایی در نشست با تعدادی از ناشران، بازدید از مراکز چاپ و فروش کتاب خواهیم داشت.

علی رمضانی قائم مقام سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز در این نشست افزود: پس از پایان نمایشگاه سی و چهارم ارزیابی‌هایی انجام شد که نتیجه در قالب دستورالعمل‌های در کمیته ۱۵ گانه نمایشگاه ارائه شد.

وی ادامه داد: آنچه که در دو دوره گذشته و این دوره تجربه می‌شود نمایشگاهی به وسعت مرزهای ایران است که تلاش می‌شود در سراسر کشور امکان استفاده از این رخداد فراهم شود.

رمضانی گفت: برای سال سوم حضور دولت سیزدهم در نمایشگاه، کلیه ناشران در فضای مسقف جانمایی شدند و سازه موقت ندارم.

وی با بیان اینکه امسال بیش از ۷۰‌ دستگاه‌ مختلف در برگزاری نمایشگاه مشارکت دارند، گفت: در بخش‌ ناشران دانشگاهی، آموزشی و کودک نیز افزایش فضا داشتیم.

قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران افزود: عمده کارگاه‌های محل عبورمردم جمع آوری شده است و حدود پنج هزار پارکینگ به مصلی اضافه شده است. البته از مردم می خواهیم برای بازدید از نمایشگاه از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: سه‌درب جدید به مصلا اضافه شده که دو در برای ورود مردم و یک‌ در برای ماشین پیش بینی شده است که شامل درهای ۲۱، ۱۱ و ۴ است‌. بنابراین از تمام جهت‌های نمایشگاه ورود نفری و خودرویی داریم.

رمضانی با اشاره به حضور قابل توجه خبرنگاران در نمایشگاه گفت: ۸۴ شهروند خبرنگار نیز در نمایشگاه حضور دارند و گزارش‌های خود را تهیه می‌کنند، ۳۰ خبرنگار رسانه‌های خارجی نیز از سوی معاونت مطبوعاتی برای فعالیت در نمایشگاه حضور دارند.

قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران با اشاره به آمار حضور ناشران گفت: مجموع ناشرانی که حضوری و مجازی تاکنون ثبت نامشان قطعی شده است، ۲۶۱۹ ناشر هستند، ۲۵۰ ناشر هم در مراحل مختلف پیش از ثبت نام قرار دارند.

انتهای پیام/

کیانوش رضایی کد خبر: 1229510 برچسب‌ها کتابخوانی

دیگر خبرها

  • رسانه‌ها به مساله مطالعه ضریب بدهند
  • روایت زندگی محمد دبیر سیاقی در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • با ۱۴ اثر جدید به نمایشگاه کتاب می‌آییم/ غرفه انتشارات را هرروز به یکی از شهدا اختصاص دادیم
  • انتشارات بین‌الملل با ۶۰ عنوان کتاب جدید در نمایشگاه کتاب
  • روایت خبرنگار صداوسیمای لرستان از کوچ عشایر
  • حضور ۲ هزار ۶۱۹ ناشر در نمایشگاه کتاب قطعی شده است/اتکای برپایی نمایشگاه به بودجه‌ دولتی کم است
  • روایت زندگی تنها شهید فرانسوی دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب
  • احمدوند: در نمایشگاه کتاب برنامه‌های ویژه‌ای برای فلسطین تدارک دیدیم/ کلیه ناشران در فضای مسقف جانمایی شدند
  • دولتی یا خصوصی بودن ناشران ملاک واگذاری غرفه در نمایشگاه کتاب نیست + فیلم
  • اسوههای زندگی را با این کتاب بشناسیم